Så planerar du din trädgård

Många drömmer om en vacker trädgård. Men när det väl kommer till kritan är det inte helt lätt att veta var man börjar. Vad är viktigast? Hur bör man tänka? För att få klarhet bad vi den erfarne trädgårdsarkitekten Anette Gårdhagen att dela med sig av sina bästa planeringstips.

 

– Frågan man först och främst bör ställa sig är att vad man vill använda trädgården till. Är det till odling, att umgås eller både och? Viktigast är att utgå från sig själv och vilken kunskap man har av trädgårdsskötsel. Det kommer att vara avgörande för resultatet.

 

Budget
Anette betonar också vikten av att tidigt sätta en budget för projektet så att inte kostnaderna ska springa iväg. Det ger också en realistisk bild av vad som är rimligt att genomföra.

 

Planritning
Det är en fördel att ha hela planen klar innan du börjar med själva anläggningen av trädgården. Anette inleder alltid med att skissa upp en planritning, där hon ritar ut storleken på de ytor som ska anläggas. I trädgårdsskissen ritar hon skalenligt in alla behov: till exempel en odlingsyta, ett utekök, matplats, en friggebod o s v. Utifrån budgeten bedöms sedan vad som ska prioriteras.

 

Anläggning
Det är nu det roliga börjar – de allra första spadtagen till din nya trädgård. Här betonar Anette att processen bör följa en särskild ordning för att underlätta de olika momenten.

– Börja med de hårdgjorda ytorna – det som behöver grävas ur först.

Valet av markbeläggning beror helt på vad man ska använda trädgården till.

– Vill man ha ett material som ska hålla länge och inte kräver mycket skötsel så kan man välja sten. Vill man ha ett mjukare material att gå på, att det ska kännas som att man går från ett parkettgolv inomhus och kliva ut på nästa trägolv, då kan till exempel klicktrall vara ett alternativ.

 

Stomväxter
Anette betonar också vikten av hållbar design. Med det menar hon bland annat sittplatser, gångar och så kallade stomväxter – som träd, häckar och buskar.

– Dessa växter är en viktig del av trädgårdens grundstomme som ska stå sig genom alla säsonger. Det är viktigt att stomväxterna samspelar med fastigheten och huset. I den formen kan man sedan placera rabatter och odlingsbäddar som ”rekvisita”.

 

Balans och harmoni
För att slutresultatet ska bli riktigt bra bör man också ta hänsyn till husets form och proportioner. Anette utvecklar:

–En gammal sekelskiftesvilla kräver en trädgård med mjukare former. Mer friväxande buskar, lummigt och mer volym. Ett formstarkt hus däremot, som en modern funkisvilla, mår bra av att kombineras med klippta häckar och strama former. Följer man dessa regler då upplever man också en harmoni i trädgården.

 

Anette_Gardhagen.jpg

Anette Gårdhagen är utbildad trädgårdsmästare, trädgårdsanläggare och trädgårdsarkitekt. Hon driver eget företag där hon bland annat hjälper privatpersoner att få nya, välplanerade trädgårdar – från växter, miljö och markarbete till belysning och ljussättning.