Behandling av träprodukter

Behandling av akacia, teak

Våra produkter levereras behandlade med en färgad olja för att skydda träet från förruttnelse, uttorkning och sprickor, och vi rekommenderar att de oljas in igen innan du sätter upp dem. Vid löpande underhåll med oljebehandling är det viktigt att produkterna tvättas och görs rena med ett milt trävårdsmedel. Träet ska vara helt torrt innan de oljebehandlas.

Använd en träolja som är speciellt lämplig för hårdträ. Oljebehandlingen bör göras 2-3 gånger under säsongen, eller efter behov.

Plockas produkterna in under vintermånaderna rekommenderar vi starkt att de oljas in omedelbart innan de ställs för vinterförvaring.

Om detta görs skall de förvaras i ett torrt och kallt eller svalt utrymme.


Behandling av ek

Våra ektrallar levereras behandlade med en olja för att skydda träet från förruttnelse, uttorkning och sprickor, och vi rekommenderar att de oljas in igen innan du sätter upp dem. Vid löpande underhåll med oljebehandling är det viktigt att ektrallen tvättas och görs rena med ett milt trävårdsmedel. Träet ska vara helt torrt innan de oljebehandlas.

Använd en träolja som är speciellt lämplig för hårdträ. Oljebehandlingen bör göras 2-3 gånger under säsongen, eller efter behov.

Plockas ektrallen in under vintermånaderna rekommenderar vi starkt att de oljas in omedelbart innan trallen ställs för vinterförvaring.

Om detta görs skall de förvaras i ett torrt och kallt eller svalt utrymme.


Behandling av Ask

Olja helst träet direkt efter uppmonteringen. Oljan ger även ett visst skydd mot solens ultravioletta strålning som gör träet grått. För att få bästa möjliga effekt bör man olja två gånger per år, lämpligast på våren och hösten. Före behandlingen med träskyddsoljan ska produkten tvättas med ett effektivt rengöringsmedel.

 

Behandling av tryckimpregnerat trä

Tryckimpregnerat/skyddsimpregnerat trä behöver inte underhållas men utseendemässigt och för en behaglig yta rekommenderas behandling med träskyddsolja. Olja helst träet direkt efter uppmonteringen. Oljan ger även ett visst skydd mot solens ultravioletta strålning som gör träet grått. För att få bästa möjliga effekt bör man olja två gånger efter första året och därefter en gång per år, lämpligast på våren.

Före behandlingen med träskyddsoljan ska produkten tvättas med ett effektivt rengöringsmedel. Impregnerat trä går utmärkt att lasera eller täckmåla, men vänta minst ett år.

Tips!

Hur just ditt altandäck, trästaket eller din friggebod ska underhållas på bästa sätt, beror på hur du har målningsbehandlat det från första början. Vi rekommenderar att du frågar din färgfackhandlare om råd.