Skötselråd grundmålade produkter

Se över produkterna vid mottagande, förvara dem torrt och täckmåla snarast. Grundmålade produkter skall färdigbehandlas, minst två gånger med en täckfärg. En gång innan montering samt en gång efter montering.Viktigt att även ändträet behandlas med impregnerande grundolja och täckfärg. Avkapad yta samt skruvhål betraktas som ändträ.

Trä är ett levande material som påverkas av väder och yttre omständigheter. Små sprickor och kvistgenomslag kan förekomma på träprodukter.

 

  1. Viss spackling/slipning kan behövas på en del kvistar för att uppnå bäst slutresultat.
  2. Kontrollera fuktkvoten i produkterna innan behandling, max fukthalt 17%.
  3. Behandla ändträet. Ställ ned stolpen/pelaren/över-och underliggaren i ett kärl med impregnerande grundolja så att ändarna täcks och låt den stå i några minuter. Grundoljan skall övermålas tidigast efter 30 minuter och senast efter två dygn.
  4. Slipa lätt den grundmålade ytan.
  5. Måla produkterna minst en gång innan montering. Viktigt att även ändträet förseglas med färg.
  6. Montera.
  7. Måla ytterligare minst en gång.


Produkterna ska ses över regelbundet och ommålas vid behov. Punktreparation kan göras genom att skrapa upp eventuella flagningar och bättringsmåla. Trä är ett levande material som ändrar egenskaper efter väder och årstider. Det är inte ovanligt att trä spricker om det torkar snabbt i en solig miljö. Det är inte att betrakta som ett produktfel.

Tips!

Fråga din färgbutik om vilken olja och färg som passar bäst i din specifika miljö!